Witaj 💛

.

Witamina C to składnik, który zarówno w kosmetyce jak i kosmetologii jest szeroko wykorzystywany, a badania nad jego jak najefektywniejszym działaniem prowadzone są już od lat i nie ustają. I w sumie, nie ma się czemu dziwić za chwilę wyjaśnię Ci dlaczego 😉

.

WITAMINA C
CZYM JEST I JAK DZIAŁA ?

.

Witamina C w formie kwasu askorbinowego (INCI: Ascorbic Acid) występuje naturalnie w wodnych strukturach komórki i substancji międzykomórkowej. Dzięki swojej obecności w cytoplazmie neutralizuje wolne rodniki chroniąc wewnętrzne struktury komórki przed utlenieniem.

.

Witamina C daje efekt prawie natychmiastowy w postaci poprawy kolorytu (głównie poprzez jej działanie rozjaśniające) dlatego kurację z witaminą C polecam każdej kobiecie, kiedy po kresie jeienno-zimowym do życia budzi się nie tylko natura 💛

.

Natomiast w przypadku dłuższych i regularnych kuracji witamina C (stosowana zarówno od wewnątrz i od zewnątrz) działa przede wszystkim:

.

  • antyoksydacyjnie (jest silnym reduktorem – przeciwdziała procesowi utleniania, a więc zwalcza wolne rodniki)
  • wpływa na syntezę kolagenu w skórze (jest niezbędna w reakcji go wytwarzającej) dzięki czemu zwiększa jej elastyczność oraz spłyca zmarszczki
  • rozjaśnia przebarwienia i działa przeciwzapalnie
  • bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
  • ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza oraz uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych
  • uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • ma właściwości bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze (w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych)
  • uczestniczy w reakcji hydroksylacji proliny do 4-hydroksyproliny, która jest składnikiem elastyny – białka niezbędnego do utrzymania jędrności skóry
  • przyspiesza gojenie ran

.

JAKĄ FORMĘ WITAMINY C WYBRAĆ ?

.

KWAS ASKORBINOWY (INCI: Ascorbic Acid)

.

Jest najbardziej znaną i sprawiającą trudności formą witaminy C. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholu metylowym i etylowym natomiast nie rozpuszcza się w tłuszczach. Jej problem polega na tym, że jako forma kwasowa daje wysokie prawdopodobieństwo podrażnień oraz jest wysoce niestabilna na praktycznie wszystkie czynniki zewnętrzne (temperatura, tlen, światło, nieodpowiednie pH) co oznacza, że bardzo łatwo ulega rozkładowi tracąc swoje właściwości. Z tych powodów produkty z nią w składzie mają najczęściej krótki termin ważności (najczęściej 3 miesiące).

.

ETYLOWANY KWAS ASKORBINOWY (INCI: Ethyl Ascorbic Acid)

FOSFORAN ASKORBYLU (INCI: Magesium Ascorbyl Phosphate)

GLUKOZYD ASKORBYLU (INCI: Ascorbyl Glucoside)

.

Te formy witaminy C są rozpuszczalne w wodzie, a ich stabilność jest wysoka. W porównaniu do kwasu askorbowego nie wywołują podrażnień są więc świetną alternatywą dla skór wrażliwych z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi (witamina C ma właściwości uszczelniające je), ale każdy typ skóry polubi się z nimi. Ich minusem jest natomiast cena produktów z nimi w składzie – ich wytwarzanie niesie ze sobą większe koszta niż w przypadku czystego kwasu askorbowego.

Aby efekty były zauważalne (choć w jej przypadku trzeba na nie poczekać dłużej) stosuje się ją najczęściej w serum w stężeniu od 10% .

.

Dlatego tak ważna jest systematyczność w pielęgnacji, nie tylko takiej związanej stricte z kosmetykami lub zabiegami z witaminą C lecz każdej kuracji mającej jasno określony długoterminowy CEL 💛

.

TETRAIZOPALMITYNIAN ASKORBYLU (INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate)

IZOSTEARYNIAN ASKORBYLU (INCI: Ascorbyl Isostearate).

.

Ostatnie dwie formy jakie wymieniłam rozpuszczają się w tłuszczach, a więc najczęściej znajdziesz je w olejkach lub olejowych serach. Ich działanie jest długofalowe dlatego ponownie bardzo ważna jest systematyczność i cierpliwość natomiast efekty po zastosowaniu jednej z nich utrzymują się przez dłuższych okres czasu mimo przerwania kuracji.

.

Bardzo polecam Ci stosować tego rodzaju kosmetyki w czasie jesienno-zimowym, skóra będzie potem lepiej przygotowana na wiosenną zmianę pielęgnacji oraz profesjonalne zabiegi związane z pobudzeniem jej procesów metabolicznych (odświeżeniem i regeneracją).

.

Te formy są również bardzo dobrze tolerowane przez skóry wrażliwe i nadwrażliwe nie tylko ze względu na jej chemiczną specyfikację, ale również fakt, że najczęściej występuje w serach bogatych w cenne oleje, które dodatkowo odbudowują jej naturalną barierę hydro-lipidową.

.

WITAMINA C W POŻYWIENIU

.

Najwięcej witaminy C znajdziesz w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, czerwonej papryce, kiwi, czarnej porzeczce, rokitniku, żurawinie, czy owocach cytrusowych – oczywiście tych nieprzetworzonych 😉

Jej wartość w nich waha się od ok. 190 do 50 mg/100 g.

Jeśli kupujesz produkty w metalowych puszkach (co zdecydowanie odradzam jeśli chodzi o jakiekolwiek pożywienie) to uważaj na te utworzone z miedzi i żelaza ponieważ wchodzą one w reakcję z witaminą C i niszczą ją, jedynie cyna nie wywiera wpływu na jej właściwości.

Ponadto suszenie, solenie, środki stosowane do konserwacji przetworów (np. benzoesan sodu), leki (m.in.: aspiryna, pochodne barbiturowe czy sulfonamidy) oraz promieniowanie UV niszczy witaminę C.

Na proces jej rozkładu wpływa askorbinaza enzym uwalniający się z tkanek roślinnych po uszkodzeniu lub zniszczeniu ich struktury komórkowej (np. po obraniu, obiciu, pokrojeniu czy w jakikolwiek inny mechaniczny sposób uszkodzeniu warzyw lub owoców).

.

Aktywność askorbinazy ulega zahamowaniu w kwasowym środowisku (pH<5) dlatego jeśli robisz sobie sałatkę owocową lub warzywną dodaj do niej odrobinę octu winnego to zdecydowanie zmniejszy degradację witaminy C, a Ty zyskasz bardziej wartościowy posiłek 🤍

.

Miałaś już styczność z witaminą C w kosmetykach ?

Jakie są Twoje odczucia co do jej działania ?

Po jakim czasie i jakie efekty zauważyłaś ?

.

A może masz jakiś kosmetyk, który stał się hitem i chciałabyś się nim podzielić ?

.

Jak zawsze – czekam na Ciebie w komentarzu oraz na:

Facebook’u

Instagram

Youtube

.

Weronika 💎

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *