Blog

Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa to nie to samo. Jak je odróżnić ?

Witaj 💛

.

Mogłoby się wydawać, że alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa to trzy synonimy używane naprzemienne żeby po prostu nie powtarzać się w rozmowie.

Z takim rozumieniem tych słów, przynajmniej ja, najczęściej się spotykam, ale nic bardziej mylnego, istnieje po między nimi różnica, choć jest mało wyraźna to jednak odgrywa dużą rolę w organizmie. Warto wiedzieć jaką tym bardziej w czasach, w których ciężko jest znaleźć osobę bez objawów którejkolwiek z nich.

.

ALERGIA

.

Spośród alergii wyróżniamy dwa typy:

  • Typ I to alergia natychmiastowa – związana z przeciwciałami IgE – zależna
  • Typ III to tzw. alergia opóźniona – związana z przeciwciałami IgG – zależna lub IgG – niezależna

.

W przypadku stwierdzania alergii interesuje nas jedynie typ I,

ponieważ to właśnie on jest najprostszą jej definicją.

.

Alergia IgE zależna jest odpowiedzialna za każde natychmiastowe działanie ze strony układu immunologicznego, które objawia się kilka sekund lub minut po kontakcie z alergenem (substancją, która powoduje „uczulenie”) i ten punkt jest kluczowy do jej wystąpienia.

.

W bardzo dużym skrócie – przeciwciała typu E (immunoglobuliny IgE) po kontakcie z alergenem aktywują mastocyty (komórki błon śluzowych i tkanki łącznej), które są odpowiedzialne za wytworzenie miejscowego stanu zapalnego.

.

Zawierają one bardzo duże ilości histaminy, która po uwolnieniu powoduje silne reakcje alergiczne jak m.in. mrowienie, opuchliznę, pokrzywkę, zaczerwienienie skóry, trudny do opanowania kaszel czy kichanie, swędzenie w gardle, a nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażający zdrowiu i życiu.

.

Wśród pokarmów najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, orzechy drzewne (nerkowiec, orzechy włoskie, migdały, kasztany jadalne, orzechy laskowe, pekan, orzechy brazylijskie), owoce morze, jajka kurze, produkty sojowe czy orzechy ziemne.

.

NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA

.

Nadwrażliwość pokarmowa związana jest natomiast z przeciwciałami IgG i nazywana jest alergią opóźnioną, choć nią nie jest.

.

Nadwrażliwość na pewien składnik spowodowana jest zaburzeniami w barierze jelitowej oraz mikrobiomie jelita.

.

Na skutek nieszczelności jelit do krwiobiegu przenikają niestrawione białka pokarmowe, które fizjologicznie powinny zostać rozłożone na aminokwasy i peptydy i dopiero w takiej formie prawidłowo wchłonięte.

Przedostanie się do krwi obcych dla organizmu cząsteczek prowadzi do produkcji przeciwciał IgG, które tworzą z białkami wywołującymi alergię kompleksy „antygen-przeciwciało”.

Ciągłe zwiększanie się ilości tych kompleksów przy spożywaniu danego składnika pokarmowego prowadzi do pojawienia się przewlekłego stanu zapalnego w jelitach co w konsekwencji prowadzi do niszczenia ich bariery, a więc koło nakręca się i stan całego organizmu ulega coraz większemu pogorszeniu.

.

Objawy nadwrażliwości mogą być bardzo różne

w zależności od ulokowania się kompleksów „antygen-przeciwciało”.

.

  • układ oddechowy: zapalenie zatok, astma, podrażnienie oskrzeli, polipy
  • jelita: bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia (trwające „od zawsze”), bóle żołądkowe
  • śródbłonek mózgu: migreny (trwające od zawsze bo „taka moja uroda” (!?) ), depresja, bóle głowy, zakłócenia uwagi i nadpobudliwość (ADHD)
  • skóra: łuszczyca, egzema, pokrzywka, skóra atopowa, trądzik dojrzały
  • układ ruchu: bóle w stawach i ścięgnach, zapalenie stawów,
  • inne: cukrzyca typu 2 (insulinozależna)

.

Bardzo dużym błędem nie tylko ze strony osoby cierpiącej na dane dolegliwości, ale i specjalisty do którego się z nimi udaje jest bagatelizowanie ich twierdzeniem, że „taka już Pani/Pana uroda i należy to zaakceptować” przyjmując doraźnie leki, które niszczą jelita prowadząc do kolejnych uszkodzeń i machina nakręca się dalej.

.

Przewlekle utrzymujący się w organizmie stan zapalny spowodowany nadwrażliwością na spożywane pokarmy może być przyczyną pojawienia się po dłuższym czasie niefizjologicznych reakcji ze strony układu odpornościowego prowadząc do wielu zaburzeń ogólnoustrojowych w tym nawet autoagresji.

.

W jaki sposób można ją diagnozować ? Najprostszym sposobem jest wykonanie badania z krwi związanego z uwalnianiem mediatorów, które polega na mierzeniu reakcji immunologicznej na gamę danych produktów. Tego typu badania (oraz wiele innych, równie istotnych) wykonuje Instytut Mikroekologii w Poznaniu.

Jeśli obserwujesz u siebie objawy o których pisałam wyżej i nie ustępują one mimo upływu czasu, a nawet Twój stan się pogarsza mimo wprowadzonego leczenia z całego serca Ci je polecam

Po uzyskaniu wyników jak najszybciej odstaw produkty na które reagujesz nadwrażliwością i udaj się do dobrego specjalisty, który pomoże Ci przywrócić Twojemu organizmowi równowagę i w konsekwencji zdrowie, które jest jego naturalnym stanem.

.

NIETOLERANCJE POKARMOWE

.

Ostatnim z tego panelu tematem są nietolerancje, które nie mają nic wspólnego z alergią i obecnością przeciwciał.

.

Nietolerancja to najprościej mówiąc reakcja organizmu będąca efektem

braku enzymu którego zadaniem jest strawienie danego pokarmu.

.

Jeszcze prościej – nasz organizm nie toleruje danego składnika bo po prostu nie potrafi go strawić. Charakterystycznymi objawami w przypadku nietolerancji są dolegliwości związane z układem pokarmowym jak biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia.

.

Aktualnie możemy wyróżnić dwa rodzaje nietolerancji:

  • laktozy (cukru mlecznego) – pojawia się gdy nasz organizm nie posiada lub posiada za mało laktazy (enzymu który rozkłada laktozę) znajdującego się w jelicie cienkim
  • fruktozy (cukru owocowego) – to zaburzenie związane jest z niewystarczającą ilością transporterów fruktozy znajdujących się w jelicie cienkim, które prowadzi do zwiększenia stężenia fruktozy w jelitach (w tym w jelicie grubym i okrężnicy) gdzie bakterie jelitowe zaczynają je natychmiast pożerać. Prowadzi to do powstania bakterii produkujących gazy i w konsekwencji dolegliwości takich jak biegunka, wzdęcia czy skurcze

.

Możesz zdiagnozować nietolerancję laktozy lub fruktozy na dwa sposoby:

  • genetycznie poprzez wymaz z policzka, badanie krwi lub pH kału
  • przeprowadzenie testów oddechowych polegających na oznaczeniu wybranych gazów w wydychanym powietrzu po spożyciu odpowiednich roztworów

.

Tak więc tak to wygląda 🙂

Uff ! Napisanie tego posta rozgrzało mi mózg od tej ilości informacji przekazanej na raz, ale nie żałuję 🤍

.

PODSUMOWANIE

.

W wielkim skrócie w przypadku:

.

  • alergii objawy po kontakcie na dany alergen występują natychmiastowo
  • nadwrażliwości pokarmowej objawy nie występują od razu ponieważ wiążą się one z permanentnym niszczeniem bariery jelit i zwiększeniem ich przepuszczalności co prowadzi do przedostania się do krwiobiegu kompleksów uszkadzających narząd bądź układ w którym się ulokowały prowadząc do występowania i rozwoju chorób z nim związanych
  • nietolerancji pokarmowej – nasz organizm po prostu nie toleruje pewnej substancji ponieważ nie potrafi jej strawić

.

.

Jak to wygląda w Twoim przypadku – czy któraś z wyżej wymienionych dolegliwości Ci towarzyszy ?
Udało Ci się ją zdiagnozować i wyeliminować, a Twój stan zdrowia uległ poprawie ?
I czy któraś z nich dotyczyła bezpośredni objawów skórnych ?
Jestem na prawdę bardzo ciekawa !
Czekam na Ciebie w komentarzu oraz na moim Facebook’u, Instagramie i YouTube

.

Do zobaczenia za tydzień,

Weronika 💛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *